Mikrobiyoloji Analiz Birimi

Günümüzde gıda endüstrisi artık oldukça bilinçli bir tüketici kitlesi ile karşı karşıya. Tüketiciler sağlıklı bir yaşamın sağlıklı beslenmeden geçtiğini çok iyi biliyor ve “güvenilir gıda” ürünlerini çok sıkı bir şekilde talep ediyor.
Güvenli gıda, besin değerini koruyan, fiziksel, kimyasal ve biyolojik açıdan risk taşımayan gıdaları ifade ediyor. Sağlıklı yaşam ve sağlıklı toplum “sağlıklı ve güvenli gıda”ların son tüketiciye ulaştırılabilmesi ile sağlanabiliyor. Bu aşamada gıdaların son tüketiciye ulaştırılmasına kadar geçen tüm süreçler boyunca oluşabilecek tehditlerin ortadan kaldırılması ve engellenmesi büyük önem taşıyor.
Gıda güvenliğini tehdit eden unsurların önemli bir bölümünü biyolojik tehlikeler oluşturuyor. Biyolojik tehlikeler, gıda ürünlerine bulaşan patojenlerden, gıda ürünlerinde bozulma yapan mikroorganizmalara kadar geniş bir yelpazede değerlendirilmesi gereken ciddi risk faktörleri olarak karşımıza çıkıyor.

Patojen mikroorganizmalar ile kontamine olmuş gıda ürünlerinin son tüketiciye ulaşması ciddi gıda zehirlenmeleri ve salgınlara yol açabileceği gibi, sağlıklı bir çevre için de büyük bir tehdit oluşturuyor. Bunun yanı sıra bozulma yapan mikroorganizmaların kontrol altına alınamamış olması ürünlerin bozularak imhasına neden olabiliyor. Her iki durumda da toplum sağlığı olumsuz bir şekilde etkileniyor ve ciddi ekonomik kayıplar ortaya çıkıyor.
Tüm bu risklerin ortadan kaldırılması mikrobiyal faaliyetlerin kontrol altına alınması ve izlenmesi ile mümkün olabilmektedir. Bu noktada mikrobiyolojik analizler biyolojik risklerin değerlendirilmesinde önemli bir yere sahiptir.

Gıdaların üretiminde kullanılan ham maddenin tedariğinden, gıdanın işlenmesi, ambalajlanması, depolanması ve son tüketiciye ulaştırılması sırasında geçen tüm süreçler boyunca oluşabilecek mikrobiyal tehditlerin belirlenmesi, üretim sırasında kullanılan proseslerin etkinliğinin değerlendirilmesi, son ürünün kalitesinin temini, gıda işletmelerinin temizlik ve hijyen uygulamalarının yeterliliğinin belirlenmesi gibi aşamalarda mikrobiyolojik analizler oldukça hassas bilgiler sağlamakta ve ihtiyaç durumunda gerekli önlemlerin alınarak gıda güvenliğinin sürekliliğinin sağlanabilmesi açısından anahtar rol oynamaktadır.
Simpliqa laboratuvarı olarak, tarladan sofraya, sağlıklı bir topluma hizmet verebilmek için yaptığımız işin önemini çok iyi biliyor ve önemsiyoruz. Doğru ve güvenilir analiz sonuçları üretmeyi hedefleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı laboratuvarımızda Mikrobiyoloji Analiz Laboratuvarı bölümünde gıda, yem ve çevresel örneklerde insan ve toplum sağlığını etkileyebilecek tüm mikroorganizmaların tespitine yönelik analizler gerçekleştiriyoruz.
Mikrobiyoloji Analiz Laboratuvarı’mızda Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriteler Yönetmeliği kapsamında yer alan tüm analiz grupları ulusal ve uluslararası valide edilmiş analiz yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmektedir.
Laboratuvarımızda klasik mikrobiyolojik analiz metotlarının yanı sıra daha hızlı sonuç verebilmek amacıyla Vidas Cihazı ve Real Time PCR ile de hizmet vermekteyiz.